Frank’s blog: Kat in de tuin

Frank’s blog: Kat in de tuin

Eén van de grootste ergernissen van niet-kattenbezitters is het plassen en poepen door (buur)katten in de tuin of zandbak.  Het is natuurlijk ook best vies en vervelend als een vreemde kat in je net aangeharkte tuin of in de zandbak voor de kinderen zijn behoeftes doet. Sommige katten zijn echter niet binnen te houden omdat ze dat niet gewend zijn of zoveel jachtinstinct hebben dat ze echt naar buiten móéten!

Vaak krijg ik de vraag of hieraan wat te doen is.
Mijn allereerste advies is altijd om met elkaar in gesprek te gaan, misschien is het uitgaansgedrag van de buurkat wel aan te passen zodat de overlast beperkt blijft?

De katteneigenaar kan zijn tuin afzetten zodat de kat in de eigen tuin blijft, hiervoor zijn allerlei mogelijkheden zoals netten, rollende balkjes of schrikdraad op de schutting. Soms helpt het als de eigenaar een kattenbak in de eigen tuin zet, sommige katten hebben de voorkeur om deze te gebruiken.

Soms is de eigenaar van de kat niet te achterhalen, je kunt dan eventueel werken met een aversie hulpmiddel in de vorm van bijvoorbeeld een soort spuitbusje met bewegingssensor (Ssscat): komt er een kat voorbij dan komt er een stoot lucht uit waardoor de kat schrikt en de plek hopelijk gaat mijden. Er zijn ook speciale systemen met ultrasoon geluid dat katten schijnt te weren.

Laat ook altijd je katten castreren, vaak neemt de behoefte om het territorium te verkennen wat af, misschien net genoeg om het probleem op te lossen. Ook voorkom je daarmee dat er ongeplande nestjes komen.

Als je als katteneigenaar toch besluit je kat(ten) permanent binnen te houden, zorg dan wel voor een katvriendelijk huis, dit voorkomt probleemgedrag in de toekomst!

Wat een katvriendelijk huis is, komt in een volgende column aan bod.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.