Frank’s blog: Wat ziet een kat? (deel 2)

Frank’s blog: Wat ziet een kat? (deel 2)

Kan een kat in het donker zien?

Dat hangt af wat met donker bedoeld wordt. In totale duisternis kan geen enkel oog iets zien. De ogen van de kat zijn ingericht op het zien in de schemering. De pupillen worden dan zo wijd mogelijk geopend, om het weinige licht nog te kunnen opvangen. Het zien van de kat in de schemering geldt overigens maar voor korte afstanden. In het oog bevindt zich achter het netvlies nog een licht terugkaatsende laag  (tapetum lucidum). Hierdoor kan de kat nog beter gebruik maken van het weinige licht. Wij zien de werking van deze laag door het “lichtgeven” van de ogen.

Kleur van de iris

De kleur van de iris wordt veroorzaakt door pigment (kleurstoffen). De meest voorkomende kleuren zijn geel en groen verder komen oranje, blauw en roze voor. Het pigment in de iris geeft bescherming tegen te veel licht. Een gebrek aan pigment – zoals bij blauwe ogen – komt voor bij kittens, zij worden met blauwe ogen geboren. Blauwe ogen bij Siamezen wijzen op een dunne onderontwikkelde iris.

Niet kunnen zien

Een blinde kat kan zich in het eigen huis soms zo goed behelpen, dat het nauwelijks te geloven is dat het dier bijna of geheel blind is. Een blinde kat maakt veel gebruik van de snorharen waarmee hij voelt of er voorwerpen in de buurt zijn. Ook het gehoor is bij een blinde kat van groot belang evenals zijn neus. De volgende column gaat geheel over ons blinde katje Sola.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.