Frank’s blog: Wat ziet een kat? (deel 1)

Frank’s blog: Wat ziet een kat? (deel 1)

De vorm van het oog van de kat is beter geschikt om er beweging mee te ontdekken. Een kat die vanuit een ooghoek iets ziet bewegen zal snel het hoofd draaien om het voorwerp of de prooi met twee ogen te bekijken. Een muis die tegen een grijze achtergrond stil blijft zitten zal waarschijnlijk door een kat niet gezien worden, tot de muis een beweging maakt. Een bewegend voorwerp wordt ook zeer accuraat besprongen maar waarschijnlijk kunnen katten voorwerpen op een bepaalde afstand toch niet zo goed herkennen.

Katten hebben een breder gezichtsveld als de mens, dit komt doordat de kat bollere ogen heeft. Dit is heel lang belangrijk voor een zoogdier dat zowel jager als prooi is. Een kat heeft om te kunnen zien maar 1/6 deel van het licht nodig, dat wij als mensen nodig hebben.

Kleuren zien

Voor een kat als jager is niet erg van belang om kleuren te kunnen zien, dat vermogen is dan ook maar beperkt. Vroeger nam men zelfs aan dat een kat helemaal geen kleuren kon onderscheiden. Wetenschappers hebben tests gedaan in het oog van de kat zelf. Uit deze experimenten heeft men geleerd dat katten, net als de mens, drie verschillende soorten ‘kegeltjes’ in hun lichtgevoelige laag van het oog hebben. Kegeltjes zijn de specifiek kleurgevoelige cellen in ons oog. In principe zouden katten dus net als de mens alle kleuren van de regenboog moeten kunnen zien. Alleen gebruiken katten 1 soort van deze kegeltjes niet om kleur te zien, maar wel om goed scherp te kunnen zien in het halfduister, iets wat mensen en andere dieren niet kunnen. Hierdoor hebben katten nog twee soorten kegeltjes over om kleuren van elkaar te onderscheiden waardoor ze alleen het verschil tussen geel en blauw zien, maar blijken daarentegen een duidelijke voorkeur voor de kleur rood te hebben.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.