Frank’s blog: socialiseren van kittens

Frank’s blog: socialiseren van kittens

Bij honden is het al heel normaal: krijg je een pup dan moet je ze laten wennen aan allerlei geluiden, voorwerpen en mensen. Meenemen naar een drukke markt, het geluid van de stofzuiger laten horen, laten wennen aan de dierenarts is allemaal heel belangrijk om te doen.

Ik pleit ervoor om ook kittens actief te socialiseren. Dat vergt natuurlijk wel een andere aanpak dan bij honden. Kittens hebben tussen de 2e en 7e-9e week hun zogenaamde gevoelige periode.

In deze periode is angst geremd en leren kittens bepaalde diersoorten (waaronder katten!), geluiden en objecten accepteren. Kittens schrikken wel snel of kunnen angstig reageren, maar herstellen zich in deze fase ook weer snel waardoor ze makkelijker leren dat bepaalde dieren of objecten niet eng zijn. In deze fases vormen er zich nieuwe hersenstructuren, zodat alle meegemaakte positieve ervaringen worden vastgelegd voor later.
Katten die deze belangrijke socialisatie missen vertonen vaker probleemgedrag dan katten die wel goed gesocialiseerd zijn. Je kunt denken aan angst, agressie of onzindelijkheid.

Het is dus echt van groot belang om kittens goed te socialiseren!

Dus neem je kitten eens mee naar de dierenarts of naar de trimsalon waarbij er geen handelingen worden gedaan maar waarbij alleen een positieve ervaring wordt gecreëerd. Laat je kitten wennen aan de reismand, autorijden, het geluid van de stofzuiger maar laat het ook kennis maken met verschillende soorten voeding, zoals brokjes, natvoer en vers vlees. Want dan is de kans op een moeilijke eter veel kleiner. Laat je kitten ook wennen aan een (katvriendelijke) hond, want misschien wil je in de toekomst wel een hond, dan is het prettig dat je kat er al aan gewend is.

Kijk wel uit dat je het socialiseren niet overdrijft want een kitten moet ook veel slapen om alle indrukken te verwerken!

Frank Gerards
Kattengedragstherapeut bij Dierenwelzijnscentrum Vitalidad
06-45614428
www.vitalidad.nl / info@vitalidad.nl

 

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.