Frank’s blog: Sociaal volwassen kat

Frank’s blog: Sociaal volwassen kat

Sociaal volwassen kat

Ik word vaak gebeld door katteneigenaren waarvan de kat plotseling ander gedrag is gaan vertonen. Denk aan agressie, minder aanhankelijk zijn of niet meer met de andere kat of hond overweg kunnen. Vaak gebeurt dat rond de leeftijd van 1,5 – 4 jaar.

Hoe komt dat? Katten worden op die leeftijd sociaal volwassen, nadat ze in de “puberteit” (vanaf 6 maand ongeveer) sexueel volwassen zijn geworden.

Ik zag het ook bij een jong katje van mijzelf. Tot ongeveer 1,5 jaar speelde ze met de hond, ze konden alles van elkaar hebben en het ging rustig en beheerst met de nagels ingetrokken. Van de een op de andere dag was het over en speelden ze niet meer met elkaar.
Ook bij andere katteneigenaren zie ik vaak problemen ontstaan als de kat tussen de 1,5 en 2 jaar is geworden.

Wat is nu dat sociaal volwassen worden precies?

Dat houdt in dat katten zich meer gaan gedragen als een “echte” kat. Ze hebben vaak meer ruimte nodig omdat het territorium en het bewaken daarvan belangrijker wordt. Spelen kan met meer agressie plaatsvinden en ook ontstaat meer jachtgedrag.
Ook kan sociale volwassenheid de behoeften van de kat voor belangrijke dingen (eten, drinken, kattenbakken, ligplaatsen etc.) verhogen, en dus de tolerantie om ze te delen met andere katten verlagen, zeker als deze andere katten niet tot dezelfde sociale groep behoren.

En nu….

Zorg altijd dat uw huis katvriendelijk is ingericht en ga bij verandering van het gedrag van uw kat altijd even langs de dierenarts. Vaak ontstaat gedragsverandering als gevolg van een medische oorzaak. Wordt het vertoonde gedrag probleemgedrag en is het niet medisch, dan adviseer ik om een kattengedragstherapeut te raadplegen!

Frank Gerards
Kattengedragstherapeut bij Dierenwelzijnscentrum Vitalidad
www.vitalidad.nl / info@vitalidad.nl

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.