Frank’s blog: Reukvermogen kat

Frank’s blog: Reukvermogen kat

De kat leeft in een wereld van geuren, het reukvermogen is dus een zeer belangrijk zintuig voor een kat. Kan een kat bijvoorbeeld zijn voedsel niet ruiken dan zal het dit vaak ook niet eten.

Net als bij mensen is de geur verbonden met de smaak. Het grote verschil tussen mensen en katten hierbij is, dat wij gaan eten als we honger hebben, ook al smaakt het misschien niet zo lekker. Bij katten is het hongergevoel niet goed genoeg om te eten: het moet ook (goed) ruiken.

Vergeleken met het reukvermogen van een mens is dat van een kat vele malen beter. Een kat heeft ongeveer 2x zoveel reukcellen in vergelijking met een mens en kan daardoor geuren veel sneller en beter oppikken dan mensen.
Katten hebben dus een zeer goed reukvermogen dat ze o.a. helpt bij het bepalen van het territorium, bij het herkennen van soortgenoten, bij het vinden van eten en bij het beoordelen daarvan (is het eetbaar en vers?). Het reukvermogen werkt meteen als katten geboren worden.

Een kat heeft ook nog een andere manier om te “ruiken”. Door middel van een klein orgaan (orgaan van Jacobson) in de bek van een kat kan hij/zij bepaalde geurstoffen (feromonen) waarnemen. Dit orgaan van Jacobson zit in de bovenkant van de mondholte net achter de snijtanden. Het heeft een verbinding met de bek en zo kunnen door druk van de tong stoffen met dit orgaan in contact komen. Wordt dit orgaan geprikkeld dan strekt de kat de hals, opent de bek en trekt de bovenlip op. Het wordt ook wel flehmen genoemd. Op dat moment vindt een analyse plaats van de geur die de kat heeft opgepikt.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.