Frank’s blog: Het Reismandje

Frank’s blog: Het Reismandje

Ik denk dat over het onderwerp “reismandje” de meeste blogs en verhalen zijn geschreven.
Ik ga het gewoon ook nog eens doen, want het is bij veel katten wel een enorme bron van stress.

Waarom? De meeste katten gaan alleen in het mandje als ze naar de dierenarts of naar het pension moeten. Bij beide bestemmingen zijn door veel katten niet de meest prettige ervaringen opgedaan.
Dus veel katten, slim als ze zijn, gaan op de vlucht als je als verzorger het reismandje te voorschijn haalt. Bij jou als verzorger ontstaat ook wat stress want ja je moet wel op een bepaalde tijd bij de dierenarts verschijnen….
Dan is het zoeken naar je kat onder tijdsdruk en uiteindelijk heb je je kat gevonden en in het reismandje gestopt (gepropt).  Dan snel in de auto richting dierenarts, onderweg nog even over een verkeersdrempel en flink op de rem voor een auto van rechts. Bij dierenarts gebeuren dan ook nog dingen die een kat écht niet prettig vindt, weer terug de auto in en thuis aangekomen gaat het reismandje weer naar zolder.

Mijn advies is om in huis één of meerdere reismandjes te plaatsen, deurtje eruit, kleedje erin en regelmatig je kat wat lekkers geven in het mandje. Het mandje verliest zo heel snel zijn stresswaarde. Je kat zal er misschien regelmatig zelf in gaan liggen. Als je kat dan vervoert moet worden, laat het kleedje met zijn geur er dan in liggen, dat is voor de kat een vertrouwde geur.

Laat je katten als kitten wennen aan het vervoer in de auto, bezoek de dierenarts een paar keer zonder dat deze wat doet en ga ook eens naar de trimsalon met je kitten. Zorg voor positieve ervaringen zodat als de kat ouder is er minder sprake van stress zal zijn.

Frank Gerards

Kattengedragstherapeut bij Dierenwelzijnscentrum Vitalidad

www.vitalidad.nl / info@vitalidad.nl

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.