Frank’s blog: Katvriendelijk huis

Frank’s blog: Katvriendelijk huis

Niet alleen als je een binnenkat hebt is een katvriendelijk huis belangrijk, ook als je een buitenkat hebt! Vooral als je meerdere katten hebt is het katvriendelijk inrichten van je huis van groot belang. Je kunt er namelijk veel probleemgedrag zoals sproeien, onzindelijkheid en agressie mee voorkomen!

Katten die vriendjes zijn (bij elkaar liggen en slapen en elkaar wassen) vormen een sociale groep. Per sociale groep is er een aparte set van “resources” nodig om stress te voorkomen. Met resources bedoel ik kattenbakken, krabpalen, ligplekken, drink- en eetplekken etc. Alles dus wat voor een kat belangrijk is!

Heb je drie katten waarvan er twee vrienden zijn en de derde “hoort er niet echt bij” dan heb je dus twee sociale groepen. In dat geval is het verstandig om alles dubbel uit te voeren, dus minimaal twee ligplekken, kattenbakken, krabpalen. Meer dan twee per sociale groep is nog veel beter uiteraard!

Hou voor het aantal kattenbakken altijd aan: het aantal katten dat je verzorgt plus één.

Om probleemgedrag te voorkomen moet je je kat de kans geven zijn natuurlijke gedrag uit te kunnen oefenen: klimmen, krabben, spelen, voedsel vergaren en territoriaal gedrag.

Waarom bijvoorbeeld saai je brokjes uit een bakje eten als je verzorger ze ook in een uitdagende voedselpuzzel kan doen, zodat je wat moeite moet doen voor je eten?

Waarom aan de bank krabben als je verzorger ook allerlei soorten krabmateriaal kan aanschaffen zoals karton of sisalkrabpalen?

Als je ruimschoots voorziet in resources zodat de kat zijn natuurlijke gedrag overal onbeperkt kan uitoefenen dan krijg je “blije” katten en dan wordt je als verzorger ook blij want o.a. je bank blijft heel!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.