Frank’s blog: Kattenbak

Frank’s blog: Kattenbak

Kattenbak

Een vreemd ding eigenlijk zo’n kattenbak: de wc voor je kat en in ontzettend veel soorten, maten, kleuren etc. te koop.

Er is o.a. keuze uit een hoekbak, een open bak, een kittenbak, een volwassen katten bak en diverse soorten volautomatische bakken. Er is zelfs een bedrijf dat elke week een schone bak aan huis bezorgd!

Veel onzindelijkheid- en sproeiproblemen van katten hebben een relatie met de kattenbak. De kat heeft er een slechte ervaring mee gehad, vindt de bak te klein, te donker, te veel ruiken of gewoon niet meer geschikt om onduidelijke redenen.

Belangrijkste is het goed schoonhouden van de kattenbak. Je wilt zelf toch ook niet op een vieze stinkende wc je behoeftes doen? Het liefst heb je een ruim toilet, een lampje is prettig en een beetje rust tijdens het doen van de diverse “boodschappen” is ook wel prettig.

Ook is het prettig als er een toilet in de buurt is als je nodig “moet”.

Bij katten werkt dat net zo! Daarom adviseer ik altijd het aantal kattenbakken aan te passen aan het aantal katten dat je hebt, plus één extra. Heb je drie katten zorg dan het liefst voor 4 bakken.

Plaats ze op een rustige plaats: dus bijvoorbeeld niet naast de wasmachine of droger.
Ik ben voorstander van grote open bakken met klompvormend niet-geurend grit, verspreid over het hele huis. Op elke verdieping minimaal één bak. Schep elke dag alle bakken leeg en vervang regelmatig al het grit.

Op deze manier geef je je kat de keuze en ontstaan er geen wachtrijen voor het toilet, wat erg lastig is als de nood hoog is.

Door goed kattenbakmanagement kun je gedragsproblemen en stress bij je kat voorkomen.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.