Frank’s blog: Kat Erbij

Frank’s blog: Kat Erbij

Vaak krijg ik de vraag waarom twee katten vechten, blazen of andere soorten van agressie naar elkaar tonen.
Een van de eerste vragen die ik stel is dan hoe de katten aan elkaar voorgesteld zijn.
Meestal is dan het antwoord: “Gewoon bij elkaar gezet en kijken hoe het gaat.”.

Dat is jammer, want met een goede rustige introductie is de kans op succesvolle kennismaking veel groter.
Stel: er zit zomaar ineens een vreemde naast je op de bank, die ook nog jou eten op eet en je wc bezet houdt etc., wat zou jij hiervan vinden? Dan is het ook wel prettig als iemand zich even voorstelt en vertelt wat zijn bedoelingen zijn. En dat alles niet te snel ineens gaat. Bij katten werkt dat net zo!

Een kat is een territoriaal ingesteld dier, wat in eerste instantie totaal niet blij is met een vreemde kat in zijn territorium. Het zien van een onbekende kat, kan bij een onzekere kat zelfs tot doodsangst en hoge stress leiden.

Hou daarom de nieuwe kat de eerste dagen in een aparte kamer. Geef de nieuwe kat langzaam wat meer ruimte. Laat de katten niet bij elkaar, maar laat de kat die je al hebt los in de ruimtes waar de nieuwe kat is geweest. Katten leven in een wereld van geuren, ze moeten wennen aan de geur van een nieuwe kat. Daarna kun je de katten met elkaar in contact brengen: ze mogen elkaar wel zien en ruiken maar niet kunnen aanraken/verwonden. Bouw dit langzaam uit tot je bij beide katten geen stress meer ziet en beloon altijd goed gedrag met wat lekkers.

Neem je ruim de tijd voor een rustige introductie, dan hebben jij en je katten hier een leven lang plezier van!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.