Frank’s blog: Help mijn kat plast in huis!

Frank’s blog: Help mijn kat plast in huis!

Als gedragstherapeut word ik het vaakst gebeld omdat een kat het niet meer op de kattenbak doet. Als verzorger ondervind je daarvan natuurlijk direct last, want onzindelijke katten plassen op de bank, op bed, op matten en op allerlei andere voorwerpen in huis. Vaak grote plassen urine. En soms wél en soms niét in de kattenbak. Soms plast een kat buiten de bak maar doet hij zijn grote boodschap wel in de kattenbak. Onzindelijkheid is heel wat anders dan sproeien waarbij kleine beetjes urine vaak tegen een verticaal oppervlakte worden gespoten.

Als uw kat naast de bak plast is naar de dierenarts gaan altijd de eerste stap, om een medische oorzaak uit te sluiten. Vaak is er sprake van blaasgruis of blaasontsteking of een andere aandoening van de urinewegen, maar er kan nog veel meer medisch aan de hand zijn.
Als er medisch niets te vinden is of de behandeling slaat niet aan dan kan er een gedragsmatige oorzaak zijn. En dat kan werkelijk van alles zijn. Van een verhuizing, wisseling van grit, een nieuwe kat erbij tot de komst van een baby.

Het is van belang de gedragsmatige oorzaak van het plassen in huis te vinden omdat het klachtsonderhoudend kan werken bij bijvoorbeeld blaasgruis. Als de nieuwe kat in huis de andere kat stress bezorgd blijft de cirkel rond en rol je van de ene blaasontsteking in de andere.
Naast medische behandeling is dan bijvoorbeeld het katvriendelijker inrichten van het huis van groot belang zodat de katten elkaar kunnen ontlopen waardoor het stresslevel daalt.

Vaak speelt er bij onzindelijkheid ook iets rondom de kattenbak. Zogenaamde kattenbakaversie kan ontstaan omdat de plek van de bak niet past bij de kat of omdat de kat enorm geschrokken is toen hij in de kattenbak zat.

Frank Gerards

Kattengedragstherapeut bij Dierenwelzijnscentrum Vitalidad
www.vitalidad.nl / info@vitalidad.nl

4 Reactie's
 • Mariska Kerver
  Geplaatst op 17:10h, 06 februari Beantwoorden

  Hallo. ik heb een poes van 10 maanden oud genaamd lola. vanaf de dag dat ik haar heb plast zij al op de bank stoel en tapijt. het drijft me tot waanzin.
  ik ben in de periode dat ik haar heb wel 2x verhuisd misschien dat het daar mee te maken heeft maar ja hier kan ik helaas niets aan veranderen. heeft u tips voor mij wat ik kan doen om dit tegen te gaan. ik sta namelijk op het punt om haar weg te doen omdat ik het niet meer kan hebben. en haar weg doen is het laatste wat ik wil.

  • frank
   Geplaatst op 11:18h, 19 oktober Beantwoorden

   Hallo Mariska,
   Het bericht komt nu pas in beeld.
   Speelt het probleem nog?

 • Leon
  Geplaatst op 04:09h, 17 oktober Beantwoorden

  Wij hadden eigenlijk het probleem dat de kat ging poepen in huis.. eigenlijk overal! We kwamen thuis en het rook naar poep.. op de eettafel, op de trap! De tips en info die je hebt gegeven zijn wel fijn, misschien geldt dit ook hetzelfde voor poepen. https://www.dierengemak.nl/katten/

  • frank
   Geplaatst op 11:19h, 19 oktober Beantwoorden

   Hoi Leon,
   Bedankt voor je reactie.
   Speelt het poepprobleem nu nog steeds?
   groetjes
   Frank Gerards

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.