Frank’s blog: Hebben katten een zesde zintuig?

Frank’s blog: Hebben katten een zesde zintuig?

Buitenzintuiglijke waarneming?

Zonder twijfel kunnen katten “intelligente” dieren worden genoemd. Ze slagen er in problemen op te lossen en ze kunnen die oplossing weer uitproberen op nieuwe problemen. Zo kunnen ze deuren openen of een schijnbaar onbereikbaar doel toch bereiken. Katten onderzoeken en ontdekken allerlei dingen, naar het schijnt uit pure nieuwsgierigheid.

Verbazend is het dat een kat “voelt” als de verzorger neerslachtig is: of schijnt te weten dat we weggaan of de vlooienpipet pakken. Katten zijn zeer goede waarnemers  van onze bewegingen en gewoonten. Soms lijkt het of bepaalde katten veranderingen in de dagelijkse routine niet opmerken. Andere katten tonen duidelijk dat ze iets in de gaten hebben door hun verzorger steeds achterna te lopen of door zich te verstoppen.

Deskundigen op dit gebied onderscheiden in dit ongewone gedrag vier hoofdgroepen:

  • het tonen van voorkennis van op handen zijnde gebeurtenissen:
  • een aardbeving, een vulkaanuitbarsting of het instorten van een gebouw
  • het weten dat de verzorger op een ongewone tijd thuis komt
  • het terugvinden van de weg naar huis
  • een kat die bij een verhuizing is achtergebleven maar ondanks enorme afstanden het nieuwe huis toch weet te vinden

 

Is hier sprake van buitenzintuiglijk waarnemen? De meningen hierover verschillen uiteraard, er wordt wel onderzoek naar gedaan.

Vooral door de bekende Engelse bioloog dr. Rupert Sheldrake, hij heeft o.a. ook het erg interessante boek “Honden weten wanneer hun baas thuiskomt, een onderzoek naar de mysterieuze vermogens van dieren” geschreven.

Experimenten door Rupert Sheldrake

Rupert Sheldrake heeft met talloze experimenten aangetoond dat huisdieren vaak weten wanneer hun verzorger thuis komt. Het komt veel voor dat honden en katten naar de deur of het raam gaan wanneer hun verzorger thuis komt, voordat ze dat kunnen zien, horen, voelen, ruiken of proeven. Dat is met videocamera’s vastgesteld. Het bijzondere is dat het tijdstip waarop de verzorger thuis komt er niet toe doet, dus de verklaring dat zij handelen op basis van een interne biologische klok geen hout snijdt.

Het blijkt dat het bovengenoemde verschijnsel alleen werkt bij huisdieren die duidelijk een emotionele band hebben met hun verzorger zoals honden, katten, konijnen, cavia’s, papegaaien, parkieten en duiven. Bij reptielen (met uitsluitend een reptielenbrein) en vissen kon dit fenomeen niet worden vastgesteld.

Onderschatting waarnemingsvermogen kat

Anderen geven als verklaring voor het “6e zintuig” van de kat het feit dat veel mensen het waarnemingsvermogen van de kat onderschatten. Een kat merkt namelijk hele kleine verschillen in onze gezichtsuitdrukking, onze stem, ons gedrag, waarvan wij onszelf niet bewust zijn.

Ook zijn katten bijvoorbeeld zeer gevoelig voor trillingen. Ze nemen die vooral waar door de zoolkussentjes. Zo kunnen zij trillingen waarnemen die een mens niet kan merken.

Ook door het uitstekende reukvermogen kunnen katten bijvoorbeeld weten of er regen komt. Ook merken katten door de reuk dat er iets brandt, lang voordat een mens dat in de gaten heeft.

Al deze sensaties ondergaat de kat als bedreigend en ongewoon en daardoor gaat het dier zich ongewoon gedragen. Een mens merkt dan dat gedrag van de kat, maar heeft geen weet van wat er aan vooraf ging.

Eigen visie

Ik denk zelf dat katten (en veel andere) dieren vaardigheden bezitten waarvan wij het bestaan niet weten. Hebben katten toch mogelijkheden infrarood licht te zien of te kunnen vertrouwen op elektromagnetisme? Het feit is dat er wel heel veel verhalen zijn over katten die bijvoorbeeld brand of andere gevaren “voorspellen” en dat er veel katten zijn die de weg terugvinden naar het nieuwe huis van de verzorgers, ook over een afstand van honderden kilometers.

Rupert Sheldrake en vast ook andere mensen onderzoeken dit al jaren. Zelf denk ik echt dat katten (en ook andere dieren) tot veel meer instaat zijn dan wij denken!

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.