Frank’s blog: Even voorstellen Cleo

Frank’s blog: Even voorstellen Cleo

Een van onze katten is Cleo(patra). Cleo is een Sphynx, een “naakt” kat dus. Cleo heeft bijna geen zichtbaar haar, maar haar huid is bedekt met hele korte donshaartjes. Als ze geaaid wordt, voelt ze aan als de buitenkant van een perzik. Op de oren, voeten en staart groeit iets meer haar.

Cleo is via herplaatsing bij ons gekomen, wij zijn de 4e eigenaar, dat wil wel wat zeggen over Cleo.
Het ras staat bekend als bijzonder sociaal naar alles en iedereen, Cleo is echter een pittige dame die weinig met andere katten heeft en in het begin ook agressie naar ons toonde. Beide waarschijnlijk veroorzaakt door slechte ervaringen in het verleden. Met onze honden gaat het overigens prima.

Inmiddels is de agressie naar ons helemaal verdwenen en is Cleo een ontzettend lieve, aanhankelijke kat die, in mijn ogen, haar vachtje best mist. In de winter heeft ze het snel koud en moet ze een truitje aan, in de zomer moet ze ingesmeerd worden met zonnebrandcrème omdat ze anders verbrand.

De Sphynx stamt af van de Canadian Hairless. In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw werden in Canada verschillende naakte huiskatten gevonden. Een aantal van deze katten werd naar Nederland geïmporteerd en begin jaren 80 van de 20e eeuw is men serieus met deze dieren gaan fokken. Door een genafwijking blijven de meeste Sphynxen vrijwel haarloos. Sommige hebben wat meer haargroei.

De meeste Sphynxen zijn dus lieve hele sociale huiskatten, maar in mijn ogen wel “gehandicapt” door het missen van een vacht omdat de mens het mooi vindt. Er zijn zelfs Sphynxen met zogenaamde elfenoortjes en met hele korte pootjes. Eigenlijk zijn dat drie genetische afwijkingen in één dier.

Ik vraag mij wel eens af wat dat voor het diertje zelf betekent …

Frank Gerards
Kattengedragstherapeut bij Dierenwelzijnscentrum Vitalidad

2 Reactie's
 • marion ten cate
  Geplaatst op 11:04h, 30 januari Beantwoorden

  ja .. ik weet ook niet of je hier als kat zo blij mee moet zijn…eigenlijk stammen ze allemaal af van een paar katten zoals ik lees. leuk je info erover. maar is het ook inteelt denk ik. want wat gebeurd er als ze kruizen met een harige kat ? wsl gebuikte ze steeds die paar katten met elkaar . ik heb ze wel eens in pension gehad. maar ze zijn niet goed sociaal met anderen …fijn dat jullie cleo nog een goed leven kunnen geven grtjes marion

  • frank
   Geplaatst op 12:12h, 30 januari Beantwoorden

   Mensen willen juist graag een helemaal naakte kat blijkbaar. Als er haar opgroeit is dat vaak juist niet de bedoeling.
   Wij zijn super blij met Cleo!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.