Frank’s blog: Droogsproeien

Frank’s blog: Droogsproeien

Als een kat sproeit staat hij/zij (ook poezen doen het!) sidderend met rechtopstaande staart, en met hun achterste tegen iets of iemand gericht. Soms trappelen ze ook nog met hun pootjes en vervolgens sproeit de kat achterwaarts urine tegen iets of iemand. Deze urine verschilt chemisch van samenstelling met de urine die katten uitplassen als ze gehurkt plassen, omdat de gesproeide urine ook een olie-achtige component bevat, afkomstig uit de anaalklieren. Gesproeide urine heeft een zware geur. Sommige mensen omschrijven het als ammonia-achtig, anderen zeggen dat het een muskachtige geur heeft.

Waarom sproeien katten urine?
Sproeien is één van de manieren van communicatie van een kat. De urine geeft geur af en het is zichtbaar waardoor sproeien een manier van markeren is. Het is volkomen natuurlijk gedrag wat katten in het wild doen om het territorium af te bakenen.

Als een kat in huis gaat sproeien is er altijd wat aan de hand met de kat en/of zijn omgeving. Een kat kan in huis gaan sproeien omdat er angst is voor de buurkatten, er een medische oorzaak is of als het huis niet katvriendelijk is ingericht. De oorzaken zijn enorm verschillend per kat.

Droogsproeien
Droogsproeien lijkt eigenlijk heel erg op “echt” sproeien. Alles ziet er hetzelfde uit, er komt alleen geen urine vrij. Waarom de kat droog sproeit is eigenlijk nooit echt (wetenschappelijk) onderzocht, niet dat ik heb kunnen vinden althans. Waarschijnlijk heeft te maken met opwinding, stress of begroeting.

Een van mijn eigen katten sproeit ook regelmatig droog. Vaak als ik haar 1-op-1 aandacht geef maar soms ook rondom etenstijd. Ik hoor ook wel eens dat droogsproeien kan overgaan in “echt” sproeien, of dat waar is weet ik niet.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.